+36 1 373 0333 yes@yestravel.hu

Virtuális kulturális túrák - Archív

Különleges virtuális kalandra indulunk…

Virtuális kulturális túrák - Archív

Különleges virtuális kalandra indulunk…

Virtuális kulturális túrák - Archív

Különleges virtuális kalandra indulunk…

ARCHÍVUM

Korábbi előadásaink – Köszönjük az érdeklődést!

2021. április 22. csütörtök 18:00-19:30

Gent egykor és ma, a bennfentes szemével

Vig Olga előadása

Virtuális kulturális túránk ezúttal Flandria „legfelkapottabb” városába, Gentbe vezet. Előadónk szavaival:

6 éve élek Gentben, ahová egy új állás betöltésére, expatként érkeztem. Bár korábban még csak nem is hallottam erről a helyről, sőt – ahogy sokan mások – én is összekevertem a svájci Genffel, egyből beleszerettem a kis flandriai városkába. Imádom a középkori zegzugos kis utcákat, a napsütésben csónakázó baráti társaságokat, a Jan van Eyck által hátrahagyott misztikus legendát, a fesztiválokat, de legjobban azt szeretem, hogy a helyi lakosok bebizonyították, hogy lehet egymást segítve élni.”

Az előadásban megismerjük Gent helyét Belgiumban, a középkori életet, hallhatunk Van Eyck-ről és híres oltárképéről, amelynek az eltűnését legenda övezi. Érdekességekről, amelyek hiányoznak a szokásos túrákból, helyi szokásokról, életszemléletről, de arról is, miért éppen ez a „legzöldebb” város, és Gent híres helyi fűnyírócsapatáról, azaz hivatalos juhnyájáról is.

2021. április 14. szerda 18:00-19:30

Az életerő forrása – 25 év az Alpokban

Nagy Gábor idegenvezető, fotográfus, rajzoló előadása

„Az egész egy baráti biciklitúrával kezdődött 1996 nyarán a Júliai-alpokon keresztül az olasz tengerpartig, majd vissza. Két évvel később egy egyetemi nyári szünetben elvállaltam egy sípálya építő munkát Svájcban. Utána már nem volt megállás, mindig kerestem, és bevonzottam akár idegenvezetőként, akár újságíróként az alpesi megbízásokat. Hazatérve az Alpokból mindig valami eufórikus érzés uralkodott el rajtam napokig, míg nem rájöttem: az Alpok egy két Magyarországnyi területen fakadó energiaforrás. Minél többet jártam az Alpokban, annál jobban vágytam rá újra. Ha létezik Alpok-függőség, akkor nekem az van!”

 

Így vall magáról virtuális túravezetőnk, Nagy Gábor, aki előadásában megkísérli a lehetetlent: egy bő órába beletenni az alpesek esszenciáját, életérzését. Lesznek itt lángoló hegyek, alpesi metrók, rafinált kőszáli kecskék, Kneipp-kúra, sóinhaláció, lélegzetelállító panorámák, és sok-sok boldogság, amit az Alpok nyújthat….képekkel, és személyes történetekkel.

2021. április 7. szerda 18:00-19:30

Utazások frankofóniában – Francia Polinézia

Lengyel Zoltán idegenvezető, fotográfus, festőművész előadása

Francia Polinézia, Franciaország tengerentúli területe a Csendes-óceánban sokak számára a világhírű festő, Gauguin festményei révén, vagy éppen a Tahitiről vagy Bora Boráról utazási hirdetésekben, magazinokban felbukkanó álomszerű fotókról ismert, de természetesen ennél sokkal többet rejt. 

Virtuális kulturális túránkon Lengyel Zoltán idegenvezető és fotográfus, valamint író barátja, Gerlóczy Márton kalandos utazását követhetjük nyomon, amely során újságírói minőségükben, a helyi Turisztikai Hivatal meghívására ismerhették meg „az álmok szigeteit”. Az út során számtalan szigetre jutottak el, mesebeli helyszíneken jártak, rengeteg kaland és felejthetetlen élmény érte őket – mintha csak ma lett volna, pedig éppen 10 éve történt! Lengyel Zoltán saját fotóival illusztrált beszámolójában megelevednek a kalandos út eseményei, az álomszerű tájak és a helyi emberek. 

2021. március 26. péntek 18:00-19:30

A Duna mágiája

Nagy Gábor idegenvezető, fotográfus, rajzoló előadása

Élnek-e delfinek a Dunában? Hol kezdődik a pelikánok birodalma? Kik azok a lipovánok? Hol fjord a Duna? Átnevezhették-e volna a Dunát Passau után Inn folyónak? Hogyan működik a kötélkomp? Ezekre, és még sok-sok izgalmas kérdésre kaphat választ, aki velünk tart erre a különleges Duna menti utazásra egy képzeletbeli szállodahajón, ahol a relaxáció éppen úgy garantált, mint az izgalmas kalandok. A Duna Európa közös nevezője, amely a szegény régiókat felemeli, a gazdagokat megnyugtatja. Utazzunk együtt a fotók, és a rajzok erejével Passautól a Fekete-tengerig egy több, mint 2000 km hosszú útvonalon!

Előadónk, Nagy Gábor közel negyed évszázada szenteli magát annak, hogy vezetett túrákon, előadásokon, cikkeken, interjúkon keresztül megismertesse a Nagyközönséggel a világ kincseit. Szakértő vezetésével ezúttal egy virtuális dunai hajóútra invitáljuk Önöket, amelynek illusztrációjául a szóban elhangzó érdekességek, információk mellett – kuriózumként – az előadó saját fotográfiái és rajzai szolgálnak majd.

2021. március 3. szerda 18:00-19:30

Varázslatos Alaszka

Kollár Ágnes idegenvezető előadása

Napjainkban kuriózumszámba megy, ha olyan helyre utazhatunk, ahol szinte érintetlen a táj; ahol még a termeszet erői, törvényei szabadon, emberi beavatkozás nélkül működnek; ahol rengeteget tanulhatunk a legfontosabb kötelékről: a természet és az ember kapcsolatáról, történeti távlatokban és napjainkban egyaránt. Szakértő vezetőnk, Kollár Ágnes otthonosan mozog egy ilyen varázslatos helyen: Alaszkában. Ezúttal mi is vele tarthatunk!

A virtuális túra során az alaszkai partok mentén hajózó tengejárók útvonalát követve meglátogatjuk a világ legnagyobb totem oszlop gyűjteményét Ketchikanban, púposbálnákat lesünk meg Icy Strait Pointnál, Juneau környékén gleccser- és esőerdei túrát teszünk, Skawgayben pedig a kutyaszánhajtó versenyek világával ismerkedünk meg. A Hubbard gleccsernél testközelből figyeljük meg, ahogy óriási jégdarabok olvadnak le és zuhannak az óceánba, eltöprengve e jelenség hatásain az egész emberiségre nézve.

Nem maradhat ki virtuális túránkból a Denali Nemzeti Park sem, ahol a szinte érintetlen vadon tárul föl előttünk: grizzly medvéket, szürke farkasokat, jávorszarvasokat figyelhetünk tisztes távolból. Végül a híres Wilderness Expressen, az üvegtetejű vonaton utazunk Fairbanks városáig, majd tovább, hogy aranymosóként próbáljuk ki magunkat az Északi Sarkkör vidékén.

Kollár Ágnes így vall önmagáról: „1998 nyarán, főiskolai hallgatóként kalandvágyból elvállaltam egy nyári munkát Cipruson: egy utazási iroda keresett helyi képviselőt, más néven telepített idegenvezetőt. Az ekkor elémtáruló világ megigézett, a munka pedig idővel a hivatásommá vált. Mindez rengeteget változott azóta, és változik a mai napig, csak egyetlen dolog maradt állandó: az öröm, amit ez a hivatás jelent. Kapcsolatot teremteni ismeretlen és ismerős között, közben emberi élmények, esetleg életre szólok kalandok részének lenni olyan érzés, amiért minden nap hálás tudok lenni!”

2021. február 24. szerda 18:00-19:30

Megrajzolt földrajz: Izland

Nagy Gábor idegenvezető, fotográfus, rajzoló előadása

A világ szépségeinek és értékeinek egy különlegesen letisztult, folyamatosan újjászülető, természetes fókuszpontja Izland, amely méltán szerepel sok utazó bakancslistáján. Az itt megtapasztalható természetes és kulturális környezet laikus szemmel is lenyűgöző – de vajon hogyan látja és örökíti meg mindezt olyasvalaki, aki egyszerre járja a vidéket idegenvezetőként, fotográfusként és rajzolóként?

Előadónk, Nagy Gábor közel negyed évszázada szenteli magát annak, hogy vezetett túrákon, előadásokon, cikkeken, interjúkon keresztül megismertesse a Nagyközönséggel a világ kincseit. Szakértő vezetésével ezúttal Izlandra, a sarki fény, a gleccserek, a pajzsvulkánok és a trollok birodalmába invitáljuk Önöket egy virtuális körutazásra, amelynek illusztrációjául a szóban elhangzó érdekességek, információk mellett – kuriózumként – az előadó saját fotográfiái és rajzai szolgálnak majd.

A regisztrált résztvevők között pedig gazdára talál az előadás alapjául szolgáló élmények nyomán Nagy Gábor tollából született, Megrajzolt földrajz: Izland című füzetkönyv három példánya is. 

2021. február 10. szerda 18:00-19:30

A Budapest100 első 10 éve

Szőke Tímea és Horváth Henrietta, a Budapest100 főszervezőinek előadása

2021-ben ünnepli 10 éves jubileumát a Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe. A cél: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. „Minden ház érdekes” – ez a mindenkori mottónk.

A program 2011-ben, a százéves házak ünnepeként indult. Később a Nagykörút vonalán nyitottuk meg az épületeket, majd a Rakpartok hosszában ünnepeltünk, nyitottunk a Térre, nyomába eredtünk a budapesti koramodern építészetnek, és a közösségeket is ünnepeltük.

A 2021-es, 11. Budapest100 témája az újratervezés: a 1921-1930 és 1945-1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. Szeretnénk, ha a Budapest100 abban az értelemben is ünnep lenne 2021-ben, hogy a mindenkit érintő járvány után végre találkozhatunk, és együtt élhetjük át az újratervezés örömét.

Addig is, tartsanak velünk, és barangoljunk együtt virtuálisan Budapest utcáin, miközben a legérdekesebb, legviccesebb vagy éppen a legmeghatóbb történeteken keresztül ismerhetnek meg egy tucat épületet a Budapest100 programsorozat elmúlt 10 évének résztvevő házai közül!

2021. február 5. péntek 18:00-19:30

Utazások frankofóniában – Az algíri kaland

Lengyel Zoltán idegenvezető, fotográfus, festőművész előadása

Virtuális kulturális túránk ezúttal egy különleges kaland élménybeszámolóján keresztül kalauzolja az érdeklődőket a tömegturizmustól elzárt, múlt és jövő között élő Algéria mindennapjaiba.

Főhősünk Lengyel Zoltán, aki gyermekkorát Párizsban töltötte, ennek köszönheti francia nyelvtudását, a francia kultúra szeretetét. Fiatal éveiben a Francia Intézetben dolgozott programszervezőként, később főállású idegenvezetővé vált.

Barátja, a korán elhunyt Bächer Iván (1957-2013) író nagyszülei a harmincas évektől a hatvanas évek közepéig Algériában éltek, édesanyja, – az akkor még francia gyarmati Algériában – nevelkedett. Az író vágyakozva mesélt barátainak – így Zoltánnak – az országról, ahová szívesen eljutna, sőt, nagyszülei levelezéséből regény is kerekedett (Rötúr, 1997).

2010 tavaszán kalandos körülmények között kijutottak Algériába, és egy hetet töltöttek Algírban, bepillantást nyerve a város és lakói mindennapjaiba. Az ennek során szerzett közös élményeikről tart beszámolót Lengyel Zoltán.

2021. január 20. szerda 18:00-19:30

Szudán, a fekete fáraók világa

Dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus, túravezető előadása

Virtuális túránk ezúttal egy igazán különleges, a magyar közösség számára alig ismert vidékre, Afrika 2011-ig legnagyobb országába, Szudánba vezet. Szakértő túravezetőnk, dr. Lassányi Gábor segítségével megismerjük Núbia ősi történetét, hallhatunk az első kelet-afrikai királyokról és rejtélyes ősi templomokról a Középső-Nílus völgyében. Felhágunk a Dzsebel Barkalra, a napatai Amun isten szent hegyére, leereszkedünk a szavannák fáraóinak hieroglifákkal borított sírkamráiba, kibetűzzük a ma is számos titkot hordozó meroitikus írásjeleket. Vezetőnk bemutatja a páratlan núbiai vendégszeretetet, a színesre festett falvakat, a folyóparti pálmaligeteket; megismerjük az omdurmáni dervisek eksztatikus szertartásait. Feltárulnak a Keleti-sivatag titkai: a féllegális aranybányák világa és a sivatag ősi urai, a bedzsák különleges szokásai.

Dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus, Kempo oktató, meseterapeuta, túravezető. Szeret úton lenni, lelki otthonának a sivatagok, kopár sziklák és az akácialigetek világát tartja.

Az ELTEN-n doktorált, több mint húsz éven át dolgozott régészként városi ásatásokon Budapesten és Kelet-Afrikában: Egyiptomban és Szudánban. 2005-2007 között ő volt az első szudáni magyar régészeti expedíció vezetője, amikor a Nílus negyedik zuhatagánál egy hatalmas gát építése miatt vált szükségessé a nemzetközi összefogás. Kutatásairól és a régész szakmáról blogokban, tévében, rádióban, újságokban is több ízben beszámolt. Hat évig a Magyar Régész Szövetség vezetője, illetve a magyar Régészet Napja programsorozat egyik megálmodója.

Afrikába immár inkább túravezetőként jár vissza: Szudánba és Algériába, a Szahara szívébe vezet utakat rendszeresen.

2020. december 19. szombat, 18:00-19:30

Hosszú az út Magyarországig… főleg Új-Zélandról, biciklivel

Both Emese bölcsész, világjáró előadása

Ezen az alkalmon virtuális kalandtúrára invitáljuk a hallgatóságot egy bátor lány nyomában, földön-vízen-levegőben Új-Zélandtól Erdőkertesig.

Emese így vall saját magáról és kalandos útjáról:

„Néprajz-angol szakon végzett Debrecenben 2009-ben, majd rám szakadt a „mit kezdjek a bölcsész diplomámmal?”-érzés, ezért gyorsan kimentem Kínába angolt tanítani. Egy év után hazajöttem, de nem találtam a helyem, így egy évig Berlinben éltem, majd újabb állomásként Vietnám következett, ahol két évet éltem, angolt tanítottam és utazgattam Dél-Kelet Ázsiában. Aztán egyszer csak jött egy ötlet: mi lenne, ha, amikor majd hazamegyünk,  biciklivel indulnánk útnak…? Nem az én ötletem volt, sohasem gondoltam, hogy ilyesmit fogok csinálni, de persze egyből igent mondtam: két barátommal elkezdtünk szervezkedni, két év múlva pedig kezdetét vette a majd egy éves utazás.

Az utunk címszavakban: 11 hónap, 14 ország, 14.000 km, két bicikli, két lány és rengeteg kaland.

A közvetlen hangvételű előadásból kiderül, hogyan lett a három biciklistából kettő; hogyan készültünk fel az útra és terveztük meg az útvonalat; hogyan tájékozódtunk és miként érttettük meg magunkat út közben; hogy birkóztunk meg az olyan kihívásokkal, mint például a vízumok beszerzése vagy az alvóhely és az elfogyasztandó ételek kiválasztása. S persze mutatok rengeteg fotót arról, hogy merre jártunk, mi mindent láttunk, milyen emberekkel találkoztunk és beavatom a hallgatóságot egy sor műhelytitokba is: például hogy mi a teendő, ha egy havas hágó állja az utunkat, hogyan küzdhetünk meg az elemekkel, hogyan válhatunk milliomossá Üzbegisztánban két perc alatt, mi a teendő, ha egy török úriember Google fordító segítségével kéri meg a kezünket, vagy ha Kínában egy nagyobb város kellős közepén elfogy a pénzünk.”

 

2020. december 16. szerda 18:00-19:30

Ha most Amszterdamba utazhatnánk….Vincent van Gogh levelei

Bodor Kata művészettörténész előadása 

Az amszterdami Van Gogh Múzeum 2020 őszén ismét egy átfogó életmű kiállítást szentelt névadójának. A holland fővárosba ellátogatva megtekinthetnénk a művész legszebb festményeit és rajzait, méghozzá a festő levelezéseivel szoros kapcsolatba állítva. Ha a tényleges utazásról le is kell jelenleg mondanunk, arról semmiképpen sem, hogy beleolvassunk a művész lenyűgöző, több száz levelének némelyikébe, és a benne leírtakat összevessük képzőművészeti életművével. 

Van Gogh szenvedélyes levélíró volt, testvérének szinte naplószerűen beszámolt gondolatairól, napjainak menetéről, terveiről és érzelmi életéről. Jószerivel minden kiolvasható a szavakból, ami aztán a papíron és vásznon is formát öltött. Tartsanak velünk egy művészettörténeti előadás keretében azon a képzeletbeli múzeumlátogatáson, amelyen a képek és szavak egymásra találnak.

Bodor Kata a budapesti Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének művészettörténésze. Szakterülete a 19. századi képzőművészet, különös tekintettel a rajz- és grafikatörténetre. Számos kiállítás kurátora (Gustav Klimt és a bécsi Secession, Egon Schiele és kora, társkurátorként a Toulouse-Lautrec világa), rendszeresen vesz részt szakmai vezetőként kulturális utazásokon és tart ismeretterjesztő előadásokat.